Kerstmis, feest der krankzinnigheid..


De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg stelt voor om 2e kerstdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag maar helemaal af te schaffen en deze als reguliere vrije dagen terug te geven en eerlijk gezegd vind ik dat nog niet zo’n gek idee.

Want wat is kerstmis eigenlijk? Ik begrijp de oorspronkelijke viering wel, dat is het probleem niet, maar voor heiden-extremisten zoals ik is kerstmis niets anders dan 2 dagen per jaar waarvoor je het kerstterrorisme in supermarkten, delicatessenwinkels en winkelstraten moet doorstaan om je 2 dagen vol te vreten en smakken geld uit te geven aan geplande gezelligheid.

Kerstmis is ook het feest van de valse sentimenten, familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien en ‘gezellig’ samen kerstmis vieren. Begrijp me goed, het is leuk, gezellig om met mensen die je na aan het hart liggen een of meer leuke dagen door te brengen, met elkaar te eten en een wijntje te drinken, maar waarom moet dat persé op deze 2 dagen?

Zie de meubelboulevards, de Ikea’s, de keuken- en sanitairshowrooms. Complete mensenmassa’s, bestaande uit soms complete families, inclusief opa en oma, en maar sjokken, voelen en vooral niet kopen. Natuurlijk niet, want we hebben geen geld,  maar ja dat kerstshoppen is toch zó leuk?

Dan geven we massa’s geld uit, voor de vele boodschappen, de kerstcadeautjes, de feestkleding en ga maar door. Als ik dan in de rij sta voor de kassa in de supermarkt en die hele transportband ligt afgeladen met alleen maar mijn boodschappen, dan probeer ik me altijd een beetje onzichtbaar te maken, schaam ik me daar zelfs voor. Vele honderden euro’s worden er in de meeste gezinnen jaarlijks aan dit ‘feest’ gespendeerd. Wel nadat we ons geweten hebben afgekocht door een tientje aan Serious Request te geven en 2 euro met een gul gebaar in de collectebus van Jantje Beton te hebben gedaan.

Kerstmis heeft niets meer te maken met de geboorte van Jezus, althans, ik durf te wedden dat de overgrote meerderheid van onze bevolking niet eens weet wat kerstmis is, laat staan dit om die reden viert en eerlijk, voor mij ook niet. Los van de waanzin van kerst is het al heel vreemd dat we kerstmis kennelijk nodig hebben om aan naasten te laten weten dat we het fijn vinden dat ze er zijn, terwijl we de rest van het jaar het telefoonnummer of adres van diegenen vergeten zijn.

Kerstmis is naar mijn bescheiden mening een vorm van volksvermaak, geplande gezelligheid…

Als ik op het afgelopen jaar terug kijk, zijn die momenten voor mij het mooist en waardevolst geweest, die vanuit spontaniteit zijn ontstaan, dat onverwachte etentje met vrienden, ontstaan uit een toevallige ontmoeting, of de keren dat ik in de auto stapte en 200 km ver reed om iemand te bezoeken die ik al jaren niet gezien had.. Dát zijn voor mij mijn kerstmissen en die vinden plaats van januari tot januari.

Proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: