Onopgelost: De moord op Sabrina Pellizon


Zondag 18 augustus 1996 – Op een schor bij Viane, vlakbij Oosterland op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, treffen 2 jongens die middag, gewikkeld in een dekbedovertrek en gekleed in nachtkleding, het levenloze lichaam van een jonge vrouw aan.

Forensisch onderzoek levert weinig op, alleen de forensisch patholoog stelt dat de vrouw waarschijnlijk door verwurging om het leven is gebracht.

Na 4 dagen blijkt het te gaan om de dan 18-jarige scholiere Sabrina Pelizzon uit Spijkenisse.

Recherche-onderzoek wijst uit dat Sabrina waarschijnlijk in haar ouderlijke woning om het leven moet zijn gebracht, in de nacht/vroege ochtend van zaterdag 17 augustus tussen 2:00 uur en 6.45 uur. De ouders en broer van Sabrina zijn dat weekend niet thuis.

HET SCHOR VAN VIANE

Ook bestaat het vermoeden dat Sabrina’s levenloze lichaam mogelijk later, wellicht pas de volgende dag is meegenomen uit het huis. Er is namelijk vast komen te staan dat de dader(s) op die zaterdagmiddag terug zijn gegaan naar de woning, waarschijnlijk om sporen uit te wissen en dat er een groot aantal handdoeken, een vuilnisbak en een mopemmer verdwenen zijn. Bovendien wordt een bijna lege fles bleekmiddel aangetroffen, die een dag eerder nog nagenoeg vol was.

Erg onwaarschijnlijk: Op de eerste plaats is de kans om gezien te worden op het moment dat je een lijk in een auto laadt op klaarlichte dag erg groot. Immers, vast is komen te staan dat Sabrina ‘s nachts of in de vroege ochtend moet zijn omgebracht. Het is logischer dat de dader(s) dit in het donker hebben gedaan. De kans op getuigen tijdens het in de auto leggen van een lichaam is dan veel kleiner en bovendien kom je ‘s nachts tijdens de rit op Schouwen-Duiveland vrijwel geen auto’s, en al helemaal geen politie tegen.

DE KORTSTE ROUTE VAN SPIJKENISSE NAAR VIANE

Ik probeer de zaak te bekijken vanuit de ogen van de dader(s): Het lijkt logischer om direct na de moord, in de veiligheid van de nacht en het donker, haar lichaam in de auto te leggen, direct naar Schouwen Duiveland te rijden en weer terug te keren.

Ik kan me zo voorstellen dat de dader(s) direct na de moord in paniek moet(en) zijn geweest. Dan wil je toch maar 1 ding: zo snel mogelijk van het dode lichaam af?

Dan de vindplaats van Sabrina’s lichaam.

Waarom werd Sabrina’s lichaam juist daar gedumpt?

Naar mijn idee kunnen daar 2 redenen voor zijn: Óf de dader(s) kennen die plek, óf ze hebben Sabrina’s lichaam in de auto gelegd en zijn gewoonweg in paniek gaan rijden zonder vooraf te weten waar ze naartoe moesten met het lichaan en kwamen toevallig op die plaats terecht.

Nou ken ik het rechercherapport niet en het zal ongetwijfeld zo zijn dat de politie zich dat ook heeft afgevraagd en onderzocht, anders is het de moeite van onderzoeken alsnog waard. Is er bijvoorbeeld bekend of de verdachten die in de loop der tijd in beeld zijn gekomen die plaats kennen, bijvoorbeeld van vakanties (Vlakbij de vindplaats wemelt het bijvoorbeeld van de campings, en andere vakantieaccomodatie)?

In ieder geval de moeite van het uizoeken waard, zo dit al niet gebeurd is.

VERDACHTEN

Vriendin Evelien

Een aantal maanden voor de moord, in mei 1996, is Sabrina, samen met haar 19-jarige vriendin Evelien en 2 vrienden, Patrick en Andy, op vakantie geweest naar Curaçao.

Bij terugkomst in Nederland worden de 4 aangehouden, omdat er een verdenking bestaat dat de trip mogelijk gefinancierd is met geld, afkomstig uit een overval in Den Haag, die door Patrick en Andy gepleegd zou zijn, even voor hun vertrek naar Curaçao.

Op 13 september 1996, wordt eerder genoemde Evelien, de vriendin van Sabrina door de recherche aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

  • Na haar aanhouding verklaart Evelien honderduit tegenover de recherche: Het viertal zou op Curaçao over flink wat geld beschikt hebben.
  • Diverse getuigen verklaren boivendien dat Sabrina bedreigd zou zijn door Evelien, om haar loslippigheid

Al met al voldoende levert dit de recherche voldoen reden op om Evelien in hechtenis te nemen.

Patrick V.

Patrick V. is op dat moment de vriend van Evelien.

Op 25 september 1996 wordt ook hij, samen met 2 vrienden, volgens informatie waar de CID op dat moment over beschikt, eveneens opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

  • Zo is er een anonieme bron die verklaart dat V. op de zaterdagmiddag van de verdwijning, samen met een andere, onbekende man, in de woning van Sabrina is geweest. Dit is de middag dat de woning zou zijn schoongemaakt door de dader(s)
  • Een andere getuige verklaart die middag 2 mannen te hebben gezien voor de deur van de woning, waarvan het signalement dat hij gaf van één van de mannen overeenkwam met het uiterlijk van Patrick V. Echter als de man geconfronteerd wordt van een foto van V., tijdens een foto-confrontatie, herkent hij V. niet.
  • Ook is Patrick V. een goede bekende van de politie die eerder misdrijven heeft gepleegd.

Er wordt door de recherche intensief onderzoek verricht:

DE ALFA 33 VAN PATRICK V.

Met name de vraag waar de auto van V., een blauwe Alfa 33, gebleven is blijft een raadsel.

Het vermoeden bestaat dat de auto na de moord gebruikt is om het lichaam van Sabrina te vervoeren en hiervan dus in de auto sporen van terug te vinden moeten zijn, maar zonder over de auto te beschikken gaat dat niet.

V. legt hierover leugenachtige en tegenstrijdige verklaringen af maar de auto blijft, tot op de dag van vandaag, spoorloos.

Enige tijd later worden alle verdachten, bij gebrek aan overtuigend bewijs, op vrije voeten gesteld.

Ook andere aanknopingspunten, zoals sporenonderzoek in haar ouderlijk huis, leveren geen concrete bewijzen op.

Evelien krijgt enige tijd later zelfs bericht van niet verdere vervolging en zelfs een schadevergoeding, omdat de rechtbank van mening is dat het meisje onterecht heeft vastgezeten.

Patrick V. wordt jaren later veroordeeld tot 17,5 jaar celstraf voor een tweetal andere moorden, óók in Spijkenisse…

Voor de moord op Sabrina is tot op de dag van vandaag niemand gestraft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: