Wat een kutvoetbal..


door: Nanko Kiel

Zit je de ene dag naar een programma te kijken waarin een voetballende kickbokser, of was het nou een kickboksende voetballer, zich vanwege een doodschop voor de rechtbank moet verantwoorden, krijg je een etmaal later te horen dat een 41-jarige grensrechter van Buitenboys uit Almere door minstens drie doorgedraaide minderjarige Marokkaanse schoffies van 15 en 16 jaar uit het leven is getrapt en geslagen. Leden van voetbalclub SV Nieuw Sloten uit Amsterdam. Uit en thuis altijd lastig. Een voetbalvader die bij de wedstrijd van zijn zoon stond te vlaggen. Onderuit geschoffeld omdat de crimineeltjes het niet eens waren met zijn beslissingen.

Het B1-team van de Amsterdamse club had al een waarschuwing op zak vanwege eerdere misdragingen. Een aantal leden werd naar aanleiding van het incident geschorst. Ook het A1-elftal van Nieuw Sloten was betrokken bij een incident. Een van de spelers raakte in gevecht met mensen uit het publiek. Voor dit incident zijn schorsingen van negen en achttien maanden opgelegd.

En terwijl heel Nederland in shock is door het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, vindt Peter R. de Vries dat grensrechters in het amateurvoetbal ook eens naar zichzelf moeten kijken. Omdat ze bij tijd en wijle stuitend partijdig kunnen zijn.

Natuurlijk, dit is een goed moment om de grensrechters even te bekritiseren. Het is dus eigenlijk  gewoon zijn eigen schuld dat die onbezoldigde, goedwillende vrijwilliger het leven heeft gelaten? Gelukkig relativeert zijn grijze eminentie de zaak nog even op Twitter. ‘Partijdige, onsportieve grensrechters verdienen natuurlijk nooit en te nimmer geweld, maar respect komt van twee kanten’, aldus de media-masturbant. Het is alsof je zegt dat Marianne Vaatstra is vermoord, maar dat ze wel een fiets had gestolen. Je zou hem toch een gigantische schop onder zijn reet geven? Of ga ik dan ook te ver?

Schijtziek ben ik er van. Helemaal als je bedenkt dat er pas aangifte is gedaan nadat de man in het ziekenhuis was opgenomen. Ze hadden de boel in eerste instantie gesust. Na de mishandeling van de grensrechter leek de situatie gestabiliseerd. Het slachtoffer ging op eigen kracht naar huis, maar werd later onwel. Pas later op de dag bleek bij de club hoe ernstig de situatie in werkelijkheid was. De politie is daarom ook pas uren na de mishandeling ingeschakeld.

En dat begrijp ik dus niet. Er waren toch genoeg mensen in de buurt? Hoe kun je het zo ver laten komen. Op het moment dat je iets dergelijks ziet gebeuren grijp je toch meteen in? Bij de lurven grijpen die kanslozen en zonder veel omhaal hoogstpersoonlijk op het politiebureau afleveren. Wat zullen we nou krijgen zeg.

KNVB-bondsvoorzitter en lid van het UEFA-bestuur Michael van Praag vindt dat we het niet bij woorden moeten laten na dit gruwelijke incident. ‘Mensen help mee, denk mee. Dit is onacceptabel. Geen scheids, geen grens, geen voetbal. Zo simpel is dat.’ Ja, dat klopt. Dus stel een daad. Als de KNVB ballen heeft laten ze de winterstop wat eerder beginnen. Het is tijd voor bezinning. Bij amateurs en profs. Zij laten immers ook elke week zien hoe het vooral niet moet.

Het bestuur van de sv Nieuw Sloten zegt in een persverklaring met afschuw kennis te hebben genomen van het overlijden van de grensrechter van Buitenboys. ‘Voor onze vereniging is dit een enorme schok. Een gebeurtenis die al onze leden raakt. Geweld hoort niet op onze voetbalvelden. We moeten er alles aan doen om deze excessen uit te bannen.’

Juist ja. En daarom laat men de jeugd waarschijnlijk ook kickbokstraining volgen. Om de fysieke weerbaarheid te vergroten. Stond tot voor kort tenminste nog op de website van de club te lezen. Dat hebben ze veiligheidshalve maar weggehaald. Net zoals ze het team van de doodschoppers uit de competitie hebben gehaald. En het drietal geroyeerd.

En wat te denken van de KNVB? Waar Buitenboys zondagavond na het incident nog steun heeft proberen te zoeken? Waar je te horen krijgt hoe je het in hemelsnaam in je hoofd haalt om dan nog te bellen? Een blunder van de eerste orde. Directeur amateurvoetbal Antoin Binnenmars zegt dat de reactie ‘niet passend’ is geweest en dat de KNVB altijd beschikbaar dient te zijn voor grote problemen bij amateurclubs. Niet passend? Zeg maar rustig stuitend.

De dood geschopte grensrechter staat model voor de verziekte sfeer rondom de voetbalvelden door opgefokte fans, ouders en spelers en hooligans die in serieuze praatprogramma’s een podium krijgen om te vertellen hoe ze oorlogje spelen met andere raddraaiers. Richard Nieuwenhuizen heeft nog even een helder moment gehad. Was er van overtuigd dat hij zou herstellen. Het laatste wat hij nog kon zeggen was: ‘Wat een kutvoetbal he?’ Niet veel later zou hij in de armen van zijn geliefden sterven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: